A férfi ékszere: a mandzsettagomb

Az igazi férfi elengedhetetlen kelléke a mandzsettagomb. Bár eredetileg praktikai funkciója volt, ma már inkább különlegessége és eleganciája miatt viselik. Manapság a mandzsettagombok teljesen egyénre szabhatók, így tulajdonképpen sok mindent elárulnak viselőjükről.

A mandzsettagomb a férfi ékszerek egy olyan darabja, amit az elegáns ingek ujjában használnak gombok helyett. A mandzsettagombok a férfi viselet viszonylag új találmánya, kiszorította a régi stílusú kötést, amelyet azelőtt hordtak a férfiak, a csuklónál megkötve, és ugyancsak kiszorítják a gombos mandzsettákat is.

A mandzsettagombok még mindig divatosak a hivatalos viseletben, és előírás szerint az ingre francia mandzsettát kell tenni. Ezek az ingujjak hosszabbak, mint a kar, hogy a gomb nélkül átessenek a csuklón. A mandzsetta vissza van hajtva egy kört és össze van kapcsolva a mandzsettagombok segítségével a ‘gomblyukakon’. Ez ugyan nem egy helyes kifejezés ebben az esetben, hiszen valójában mindkét oldalon lyuk van, és nincs gomb.

Míg a gombos ujjú ingek spirálban fedik egymást, a mandzsettagombos ingujjak úgy záródnak, hogy a két oldalt egymásra csúsztatják és a két lyukba jön bele a mandzsettagomb. A mandzsettagombok egyik vagy mindkét oldalán lehetnek motívumok, a díszítetlen oldalon van a mechanizmus — általában egy akadály, ami vízszintesen elforgatható, és megakadályozza a mandzsettagombok kiesését a gomblyukakból. Amennyiben csak az egyik oldalán díszített mandzsettagombokat visel, mint egy ékszer vagy egy monogram, a díszített oldal kerül kívülre. Vagyis, ha a karjait az oldala mellett tartja, a mandzsettagombok díszített oldala lesz látható és a zárómechanizmus el lesz rejtve.

A mandzsettagombok stílusa, formája és anyaga manapság teljesen egyénre szabható. Legyen szó családi hagyományról, belső poénról vagy csupán egyedi esztétikai funkcióról, az ügyes ékszerész kezek elkészíthetik a férfi ékszerét, hogy így az tökéletesen tükrözze saját stílusát.