Névjegytárolás stílusosan

A névjegykártya ma is a bizalom egyik építőeleme. Ezt már az ősi Kínában is tudták, hiszen pár évezreddel ezelőtt is már előszeretettel használták. Előfordult, hogy a mandarin előtt ketten vitték ajtónyi névjegykártyáját látogatásai alkalmával. De hogy is jutottunk az ősi Kínától a 21. századig, ahol már külön protokoll létezik a névjegykártya átadására?

XIV. Lajos, a Napkirály idejében szintén fontos volt a névjegykártya átadása bemutatkozáskor, azonban ekkor még elég volt, ha valaki egy kártyára ráírta a nevét. A nemesebb család sarjai természetesen olyan lapot nyújtottak át, amin címerek és más a rangjukra utaló jelzéssel voltak ellátva.

A névjegykártya eredetileg látogatójegy volt. A papírlap szélén szegélydísz és különböző metszett figurák voltak találhatóak, mely mellett az érkező saját kezű aláírása volt található. A magasabb rangúak, mint például nagykövetek, orvosok, bankárok előre készítettek olyan vizitkártyát, amire felfestették nevüket.

A névjegykártya az emberek közötti hivatalos érintkezés gyakorlati, tájékoztató jellegű segédeszköze: megkönnyíti a tájékoztatást, tájékozódást a másik személyét illetően, gördülékenyebbé teszi a hivatalos személyes kapcsolatokat, illetve bizonyos szigorúan meghatározott esetekben helyettesítheti a személyes találkozást – a protokoll szabályai szerint.

Ma már nemcsak a hivatalos, illetve kimondottan protokolláris, hanem a hétköznapi vagy baráti, ismerősök közötti kapcsolatokban is elterjedt a használata.

A névjegykártya személye átadása általában találkozások, bemutatkozások alkalmával kerül sorra, mintegy a bemutatkozás kiegészítéseként. Ha hivatalos eseményről van szó, illik a kapott névjegykártyát tüzetesebben megvizsgálni. Ezzel megtiszteljük a névjegy átadóját és módunk van a helyes megszólításra. A bemutatkozás alkalmával kapott névjegyet illik sajáttal viszonozni.

A névjegykártya leadása egy előre nem bejelentett és sikertelen találkozás alkalmával lép életbe. Ilyenkor a névjegyet illő távozás előtt odaadunk például a titkárnőnek, természetesen szóbeli üzenet meghagyása mellett. Ha szeretnénk írni a névjegyre valamit, azt ceruzával, a bal alsó sarokba írjuk, mert ez jelzi a személyes leadás tényét. A tinta használata a névjegykártya elküldésére utal.

És ha már rendelkezünk névjegykártyával, ne felejtsük el azt méltó módon tárolni. Az egyedi tartóból elővett névjegykártya valódi stílusérzékre utal. Talán nem gondolnánk, hogy van jelentősége, de még egy névjegykártyatartó is lehet valóban egyedi és megnyerő! A főleg fából megmunkált tartókon különösen jól mutat egy fém monogram. De ha még ennél is különlegesebbre vágyunk, akár egy visszafogott, finom mintát is álmodhatunk névjegyeink tartójára.