Titán, az erő bajnoka

A titán elemet Martin Heinrich Klaproth német vegyész fedezte fel 1795-ben. Nevét a titánokról kapta, akik a görög mitológia szerint Gaia és Uranosz gyermekei, az erő megtestesítői voltak. Kronosz bukás után arra kárhoztattak, hogy a Föld mélyének rejtett tüzei között éljenek. 1825-ben szennyezett formában Berzelius állította elő, azonban nagy tisztaságú formában csak sokkal később nyerték ki.

titanium1

Régen kevéssé ismert elem volt, hiszen a tiszta fémet igen nehéz volt előállítani, holott a titán egy nagyon gyakori elem, a kilencedik leggyakoribb a földön. Magyarországon a nyírádi térségben található bauxit ércben is megtalálható, ennek ipari előállításával Gillemot László professzor foglalkozott.

Fő felhasználása a repülőgépipar: sugárhajtóművek és repülőgépsárkányok előállításához használják, de széles körben alkalmazzák a vegyiparban és a hajózási berendezések gyártásakor is. Érdekesség, hogy a gyógyászatban az implantátum anyaga a titán, mivel a tiszta, ötvözetlen titánt elfogadja az élő szervezet.

Titanium-Bars

A titán  „megmunkálásának” egyik legizgalmasabb momentuma az oxidálás. Ez az anyag 700°C fölött az oxigénnel könnyen reakcióba lép, így aztán titán oxidot létrehozni nagyon egyszerű. Azonban nem az eredmény az érdekes – legalábbis egy ékszerész számára –, hanem maga a folyamat. A titán forgácsot egy mezei öngyújtóval fel lehet hevíteni a kellő hőmérsékletre. Amikor ezt eléri a reakció folytán, a hőmérséklete rendkívül megnő, jóval 2000°C fok fölé, amit fehér fény kísér. Ha a forgács nagyon vékony akkor villan egy nagyot, amit úgy kell elképzelni, mint egy vaku villanását. Ez a jelenség hasonlít a magnézium égésére. Ha azonban bekövetkezik az oxidáció, az anyag könnyen szétmorzsolhatóvá válik, és onnantól nem sok mindenre lesz jó. Röviden: A titán „elég”.

A titánékszer készítés egyik nehézsége, hogy normál műhely körülmények között nem lehet se önteni, se forrasztani. Egyedül forgácsolni hagyja magát, azt se könnyen. Tehát hozzáépíteni nem lehet, csak elvenni belőle. Persze van pár trükk, amivel meg lehet bolondítani a végeredményt, ilyen a kő, fa vagy arany berakás.