Fehér arany

Kelta gyűrű készítése

A kelta motívumok jellemzője a szimmetria az ismétlődés, a csomó elemeinek egymás alá és fölérendelése. Gyűrű tervezésénél ezt némiképp érdemes stilizálni, különben nagyon bele lehet bonyolódni. A tervezéssel általában a dolgom annyi, hogy egy adott mintát kell gyűrűre komponálni. Kelta csomókból Dunát lehet rekeszteni, újat kitalálni fölösleges és szerintem a Keltákkal ebben nem kellene versenyezni.

Egyik nehézsége hogy az arányok megtartása mellett kell a mintát végteleníteni, azaz körbeforgathatóvá tenni. akkor is, ha a női gyűrűn egy centivel kevesebb hely van. ez esetben muszáj valamilyen irányba torzítani a mintát. ha  a minta tervezése megvan, akkor két lehetőség van: 1 elkészíteni egy üres alap gyűrűt és kézzel megvésni. ez látványos, gyönyörű, de sokszor kevésbé plasztikus. 2 viaszmodellt készíteni. és azt leönteni fémből.

Én az utóbbit szoktam javasolni. nagy pontossággal jár és erősebb, plasztikusabb lehet a minta is. A kidolgozott gyűrűn lehet alkalmazni fényes és matt felületkezelést a kontraszt növelésére.

↑ VISSZA A KIS KÉPEKHEZ  ↑