Szögletes gyűrű 1

Tanuló éveim után frissen végzettként, mondhatni „inas” éveimben kellett egy ilyen szögletes karikagyűrűt készítenem az első munkahelyemen. Sajnos az a műhely nagyon gyengén volt felszerelve, és nekem sem volt rálátásom a már akkor is létező lehetőségekre. Kézzel kellett nekiállnom. Egy nagy darab aranyat kihengereltem olyan keresztmetszetűre amilyen a gyűrű sarka. megfelelő szélesség és nagy anyagvastagság. kb 4x6mm lehetett, és kb 60mm hosszú. 14k fehér. Ebből az anyagból kellett nekem kört hajtanom. Ugyanis ezzel a módszerrel a gyűrű alapja egy vastag karikagyűrű. Viszont a fehér anyag nem nagyon hagyja magát hajtogatni ebben a méretben. Ütöttem vertem a satuban kalapáccsal ahogy bírtam. végül sikerült olyan formára hajtani amit már össze lehet forrasztani. Ez alatt kb egy futópálya formáját kell érteni, a körtől messze van. Forrasztás után lehet kerekre kalapálni, kalapálás után pedig szögletesre reszelni. érdemes egy papírsablont készíteni hozzá és nagyon sokszor ellenőrizni. Ez a reszelés hosszú és fáradtságos munka.

Ma már nem így történik. Ha aranyból kell készíteni akkor egy viaszmodellel kezdődik. A modellt egy speciális gépen faragom ki, majd a viaszból precíziós öntéssel lesz az arany öntvény. Ez kidolgozással együtt lényegesen kevesebb idő és anyagveszteség mint a fent leírtak szerint. Ráadásul pontosságban is van különbség.

Teljesen egyszerű szögletes karikagyűrű. Kicsit talán keskenyebb az átlagnál.  A  nőiben fehér gyémánt, a férfi gyűrűben konyakszínű gyémánt.

↑ VISSZA A KIS KÉPEKHEZ  ↑