Damaszkolt acél az ujjakon

A damaszkolás a vas felfedezésével egyidős eljárási mód. A modern kor a damaszkolást már nem az alapanyag homogenizálására alkalmazza, hanem sokkal inkább azért, mert így a fémnek egy exkluzív, esztétikus külső kölcsönözhető. A damaszkolt anyag nem csak acélból állhat, acél mellett egyéb fémekkel is elvégezhető ez a művelet

A damaszkolás az acél javítására kifejlesztett ősi módszer. Bár az elnevezés egy földrajzi hellyel látszik összefüggést mutatni, nem lehet konkrétan meghatározni, honnan származik. Nagyon sok helyen alkalmazzák különböző fajtáit. Valójában inkább gyűjtőfogalomnak tekinthető, mint konkrét eljárásnak. Az ilyen acélnak ezernyi verziója lehet, melyeknek nagyban különbözhet az előállítási módja, kinézete, sőt minősége is. Ami közös bennük, hogy a damaszkolt (damaszkuszi) acélnak a felületén több-kevesebb minta látszik. Ez a minta a belső szerkezetet tükrözi.

A damaszkolt acéloknak két fő típusát különböztethetjük meg előállítás, kinézet és tulajdonságok tekintetében. Az egyik típust kovácstűzben, sorozatos tüzihegesztéssel hozzák létre (hegesztés- nyújtás- hajlítás- hegesztés- nyújtás- hajlítás- stb.). Ennek a fő típusnak számos (vagy számtalan) variációja létezik. A másik fő típust (wootz acél) egy zárt tégelyben vaspor és szén felhasználásával állítják elő. A zárt tégelyben a felületükön cementálódott vasszemcsék összetapadnak. Hűlés közben kialakul az acélban egy

Az ősi kardkészítés technikája az ékszerkészítés folyamán is visszaköszön. A damaszkolt acél ékszerkészítés céljából való felhasználása igen különleges eredménnyel jár. Gyakran a damaszkolt acél más anyag összekovácsolásával – például más rozsdamentes acél, rozé arany, fehér arany – különleges eredményt hozhat létre.

A damaszkolt acél egy másik verziója mélyen savazva készül, így a minta sokkal markánsabb. Ha pedig szeretnénk még tovább fokozni a különlegességeket, plusz kövekekkel díszíthetjük a felületet.

A damaszkolás során létrejött minta mindig egyedi, soha nincs két egyforma. Ezek a minták sokszor emlékeztethetnek ujjlenyomatra, vagy akár fa évgyűrűinek elmosódására. Bármilyen is legyen ez a minta, tulajdonosa biztos lehet abban, hogy teljesen egyedi ékszert viselhet.