Tahiti gyöngyben az igazság

A tahiti gyöngy fekete gyöngyként vált ismertté a köztudatban. Ez a titokzatos gyöngy a Dél-Csendes-óceáni szigetekről, Polinézia lagúnáiból származik. Az itt található feketeajkú kagylók rejtik a különleges szépségű tahiti gyöngyöt.

Egy legenda szerint a termékenység és béke istene, Oro, egy szivárványon jött le a földre, hogy ezt a kagylót odaadja az embernek. Egy másik legenda szerint Oro egy fekete gyöngyöt ajándékozott szerelme jelképéül a szépséges Bora Bora istennőnek. A császári Kínában ugyanez a fekete gyöngy a bölcsességet jelképezte, amit egy sárkány őrzött a fogai között. Így, aki meg akarta szerezni a bölcsességet jelentő gyöngyöt, az előbb a sárkánnyal kellett megküzdjön.

A tahiti fekete gyöngyök viszonylag nagyméretűek, legkisebb méretük 8 mm, az átlagméretük 9 és 11 mm között van. A tahiti gyöngy számos árnyalatban fellelhető: a világos szürkétõl, a zöldes, kékes, aranysárga, lilás árnylatokon keresztül egészen a koromfeketéig. Nincs két teljesen egyforma gyöngy, ám pont ettől olyan értékes és különleges mind.

A luster, vagyis a gyöngy csillogása a felületről visszaverődött fény intenzitását jelöli. A fekete gyöngy tükörként viselkedi, így visszatükröződik körülötte minden, szemben a fehér gyöngyökkel. Ahogy az a gyöngyöknél lenni szokott, a tahiti gyöngy értékét is nagysága, formája, fénye, valamint felületi simasága határozza meg. Sok gyöngy felülete egyenletlen, ám ez ront az értékén. A legritkábbak a nagyméretű, tökéletes formájú és felületű gyöngyök, így természetesen ezek a legértékesebbek is.

A fekete gyöngy egykor csak az uralkodó ékszereiben volt megtalálható. Az egyik leghíresebb fekete gyöngy, az AZRA az orosz koronaékszerek egyik nyakláncának középső darabját képezte. Manapság azonban bárki szert tehet egy ilyen különlegességre, sőt még azt is könnyedén meghatározhatja, hogy milyen foglalatba kerüljön a gyöngy.