Karikában a boldogság

A karikagyűrűk kiválasztása izgalmas feladat. Egy közös döntés szimbóluma, a boldog, hosszú házasság reményében. Azonban amellett, hogy az örök hűséget és házasságot jelképezi, kifejezhetjük vele saját stílusunkat, egyéniségünket is.

A karikagyűrű az egyik legrégibb ékszer és egyben jelkép is. Az ősi egyiptomi sírok feltárásakor megfigyelték, hogy a szerelmesek karikagyűrűt viseltek ujjaikon. Úgy vélték, hogy a gyűrűsujj az egyetlen, amely közvetlen összeköttetésben áll a szívvel. A szerelem vénája, azaz a vena amoris legendája miatt viseljük ma is gyűrűsujjunkon azt a gyűrűt, ami számunkra az örök szerelmet jelképezi.

A kör fontos jelképe megannyi kultúrának. Egyiptomban a Nap és a Hold, valamint az örökkévalóság szimbólumává vált. Az egymásba futó, soha el nem váló végek, vagyis maga a karika így vált könnyen a házasság jelévé. Ugyan a kezdetekben bőrből, csontból és különböző növényekből készült, a középkortól már előszeretettel használtak fémeket és még később nemesfémeket az elkészítéséhez. Az egyszerű, díszítéstől mentes karika az Úr előtti egyenlőséget volt hivatott jelképezni, így a megköttetett házasságban nem volt különbség úrnő és szolga között.

Ez a szokás azonban nem sokáig tartott, hiszen az emberek rájöttek, hogy ezzel a kicsiny ékszerrel saját személyiségüket, valamint kapcsolatuk különlegességét is ki tudják fejezni. A különböző drágakő berakások és egyedi formák által a szerelmesek olyan ékszert tudhattak magukénak, ami évtizedek múltán is arra az édes ígéretre emlékeztette őket, amit az oltárnál megfogadtak.

Ez természetesen ma is így van, annyi változással, hogy az egyedi karikagyűrű megálmodásakor valóban csak a képzelet szabhat határt. Fontos azonban, hogy igyekezzünk olyan ékszert választani, ami nem feltétlenül az aktuális trendeknek felel meg, sokkal inkább saját stílusunknak és személyiségünknek.

Vegyünk figyelembe olyan szempontokat is, amik kifejezetten egyénünkkel kapcsolatosak. Az anyaghasználatnál például fontos lehet akkor, amikor a gyűrű anyagát választjuk ki. Egy nagyon fehér bőrhöz talán jobban illik a sárga, míg a sötétebb bőrhöz a fehérarany gyűrű. A forma és kő választásakor könnyen eshetünk túlzásba, de próbáljunk úgy dönteni, hogy az több évvel később is megfeleljen az ízlésünknek.

A legfontosabb mégis az, hogy az egybekelni vágyó párok mindkét fele ugyanazt érezze, ha ránéz arra a bizonyos gyűrűre!